Blog Archive

cauta in blog

August 18, 2013

tarani si nu numai

pe tvr3 la postul local Timisoara 4 batrani tarani, un barbat si 3 femei, despre viata lor lunga. aveau peste 95 ani. intreaba reporterul care e secretul vietii indelungate. o taranca ii raspunde : daca lucri, nu mori! ca daca staaai asa...
nu mori, zice taranca. nu zice ce sa faci pentru a ajunge la 97 ani. ii zice ce sa faci ca sa nu mori.
idealul omului contemporan este sa ajunga intelectual. daca nu el atunci macar copiii lui. daca nu toti macar unul. daca niciunul atunci macar nepotii. intelectual, adica  sa frece idei. sa stea. sa stea si sa se afecteze, sa se simta bine (nu numai in concediu, idealul concediului este a fi la, nu in, concediu si la munca; la munca aia care-l va duce spre intelectualism pe el si pe copiii lui).
asta e idealul comunismului, incendiul anarhiei finale. doar intelectualul poate fi anarhist. toti pot fi anarhisti in acelasi timp. spre deosebire de muncitor ( cel ce face ceva, nu neaparat imgb-istul; si imgb-istul este un intelectual, citeste si viseaza). munca, lucrarea este interdependenta. intelectul nu. poate fi autonom (vezi spitalui 9, si nu numai). idealul comunistului este intelectualul dornic de arta, si creator de arta. sfarsitul istoriei a adus cu sine transformarea oricarei manifestari umane in arta. orice e arta. absolut orice poate fi pus in expozitie cu o singura conditie. doua de fapt. banii si prietenia cu cei carora le place sa se frece unul de altul. cu intelectualii de stanga, adica.
inchei monstruos. intr-o istorie a religiilor, sper ca Eliade, am gasit idealul omului contemporan, modern (asa se crede el, modern; eu cred ca primul modern a fost Iisus Hristos dar sa ma iertati daca sunt prea subtil). ce zicea acolo? inainte de moarte omul egiptean de mijloc, in functie de venituri, comanda statuete pe care le incarca cu programe. le ducea la specialist si acesta le vorbea in ureche si le programa pentru diverse servicii: agricultura, bucatarie, tesatorie, croitorie, etc. le instala software-uri, adica. pentru ca egipteanul, care credea ca dupa moarte viata va continua aidoma, sa stea cu burta la soare in timp ce aia, statuetele, sa munceasca pentru el.
asta e idealul tehnologiei fara de care intelectualul este mort. adica nu el este mort ci aia care inca trebuie sa munceasca pentru ca el sa frece idei.
cum Statul/ Scoala i-a promis omului ca va scoate intelectual din boul lui nimic nu-l opreste pe cetatean sa investeasca fara numar in dascali si sa taca chitic daca cumva dascalul se vadeste a fi mai tampit ca tampitii sau daca devine violent. pentru ca vezi draga, daca ii pune oprelisti in calea visului omenesc: a deveni intelectual si a aparea la televizor intre 19.30 si 21.45.

No comments: