Blog Archive

cauta in blog

March 6, 2011

Biserica da bani cu dobanda?

TVR, Telejurnal.
Mitropolia Moldovei da imprumut bani cu dobanda de 6%. Am aflat ca si in Oltenia e ceva asemanator.
Ce sa zic...cred ca am ramas in urma rau cu credinta. Actiunile clerului sunt departe de primitivismul credintei mele. Evoluat, eficient, util clerul actioneaza in linia conforma. In plus, doar crestinii ortodocsi pot lua imprumut. Intradevar, nu exista mantuire in afara de Biserica Ortodoxa. Si, se vede treaba, nici consum. O forma de misionarism adus la datele concrete ale cotidianului. Cred ca trebuie sa fac un master sau un doctorat in teologie sa mai aflu si eu cum mai sta treaba cu Viata in Hristos caci se vede ca nu mai e cum ziceau batranii. Paul Goma ne spunea sa invatam de la evrei. Dar mi se pare ca se referea la altceva.
Chestia asta chiar poate sa sminteasca.



3 comments:

Razvan said...

sminteala curata...

heraasku said...

1 se da bani cu dobanda
2 asta in urma unui dosar birocratic intocmit
3 in cazul in care datornicul nu inapoiaza banii (si asta este frecvent) ce se intampla?
4 oare, mitropolia actioneaza in judecata?
5 intervine executorul judecatoresc?
6 una peste alta mi se pare ceva dincolo de simpla logica a Bisericii
In plus, ce e dobanda? Definitia ei este NERABDAREA. Platesti de fapt, prin dobanda, pentru ceea ce vrei ACUM dar ai putea avea mai incolo. Caci oricum dai acei bani inapoi deci real ii vei avea odata si odata. Ori RABDAREA este o virtute crestina. Iar prin dobanda omul invata ca nu mai e necesar sa ai rabdare pentru ceva caci poti avea ACUM.
Dincolo de ideile astea ma gandesc ca dobanda, deci nerabdarea, induce un fel de a fi care te face sa critici interventia Proniei in viata ta. Adica Pronia devine ineficienta caci nu actioneaza ACUM, pe loc, asa cum esti invatat de creditare. Cerintele tale se lovesc de stilul Sfintei Treimi care nu da nediferentiat.
Oricum dobanda asta e ceva foarte interesant. si din cata "filosofie bisericeasca" stiu eu este incompatibila cu chemarea noastra.
Poate gresesc, nu stiu.

Razvan said...

eu cred ca nu gresesti nici la nivel subtil, nici in prezumtia ca ca mitropolia va gasi ceva metode coercitive cand se intarzie prea mult (si asta ei vor defini ce inseamna) cu inapoierea banilor.

dar dincolo de ne-crestineasca dobanda, mai e un nonsens: daca Mitropolia are atatia bani incat sa dea cu imprumut, inseamna ca are un surplus. si de unde daca nu tot din banii enoriasilor? deci oamenii au donat bani la biserica, iar acum Mitropolia ii re-pune in circuit cerand insa in schimb, acelorasi oameni de la care i-a primit, dobanda!
si daca admitem prin absurd, ca banii vin din alte surse, si tot nu ar fi in regula ca banii sa mearga altfel decat catre proiecte care ar face cinste Bisericii, si anume contructia de spitale, case de ajutor, platirea personalului acestora, etc. In felul asta ar creea locuri de munca, oferind populatiei nevoiase un ajutor neinteresat, eficient, controlat, si nu ar stimula nevoi neesentiale (unii ar putea sa ceara imprumut pentru achizitionarea mai stiu eu caror electrocasnice, masini, case, etc.)

ai mei m-au invatat cand eram mic, sa nu dau bani unui nevoias de pe strada, pentru ca acela poate ca ii bea, si asa i-as alimenta viciile. ci mai bine sa ii dai ceva de mancare, sau de imbracat, si nu in ultimul rand, o vorba buna...

asta ar trebui sa faca Mitropolia cu banii oamenilor, ca-s timpuri grele pentru unii...