Blog Archive

cauta in blog

January 13, 2010

Crestin in Irak: Arhiep. de Mosul, mons. Georges Casmoussa, denunţă seria dramatică de atacuri pentru a-i constrânge pe creştini să abandoneze ţara

Continuă atacurile împotriva comunităţii creştine din Mosul.
Luni seară a fost ucis un bărbat de 75 de ani, proprietar al unui mic magazin de fructe şi legume aflat în faţa unei mănăstiri dominicane.
Nu se mai ştie nimic despre studenta creştină răpită pe 31 decembrie de un grup islamic. Este vorba de o acţiune teroristică care alimentează o creştere a violenţei, caracterizată de atacuri împotriva bisericilor, de sechestre şi omucideri pentru a-i constrânge pe creştini să fugă din ţară.
Acest tablou al unei situaţii foarte dramatice a fost prezentat de arhiepiscopul siro-catolic de Mosul, Mons. Georges Casmoussa. Să-l ascultăm:
• „Situaţia creştinilor în Mosul nu este foarte bună. Multe episoade, episoade urâte care s-au verificat în luna decembrie. Multe biserici au fost bombardate sau atacate şi mulţi creştini au fost ucişi la Mosul. Cinci sau şase persoane au fost ucise în decembrie. De Crăciun şi de Anul Nou bisericile noastre erau goale, pentru că multe străzi care conduceau la acestea au fost închise. Nu este o situaţie normală, nu există siguranţă şi ne dăm seama că nici guvernul central şi nici cel local nu au controlul asupra situaţiei, mai ales acum înainte de alegeri.

Sfântul Părinte, în discursul de luni, către Corpul Diplomatic, i-a îndemnat pe guvernanţii şi pe cetăţenii irakieni să depăşească diviziunile, tentaţiile violenţei şi ale intoleranţei pentru a construi împreună viitorul ţării…
• „Ştim că Sfântul Părinte vorbeşte deseori despre Biserica irakiană. Noi avem multe, multe dificultăţi pentru a rămâne în oraşe: la Bagdad, la Mosul, la Basora, şi multe familii le părăses pentru s merge în alte locuri din Irak. Apreciem, cu multă gratitudine, apelurile Sfântului Părinte. De fiecare dată când Succesorul lui Petru vorbeşte despre Irak, pentru noi este foarte important.

RadioVaticana

No comments: