Blog Archive

cauta in blog

May 10, 2009

Papa laudă libertatea religioasă din Iordania

Papa Benedict al XVI-lea a lăudat climatul de libertate religioasă din Iordania, care face posibil pentru creştini să îşi construiască o biserică pe locul unde tradiţia afirmă că Isus ar fi fost botezat. Sfântul Părinte a spus aceasta astăzi, când a sosit în Iordania, prima etapă a călătoriei sale de o săptămână în Ţara Sfântă. El a fost salutat pe aeroportul din Amman de regele şi regina Iordaniei, Abdullah al II-lea şi Rania.

"Vin în Iordania ca pelerin", a spus Sfântul Părinte, "pentru a venera locurile sfinte care au jucat un rol atât de important în unele evenimente cheie ale istoriei biblice." Pontiful va vizita Muntele Nebo, de unde Moise a văzut Ţara Promisă, şi Betania, unde Ioan Botezătorul l-a predicat pe Isus şi l-a botezat în apele Iordanului. În primul său discurs din călătoria în Orientul Mijlociu, Papa şi-a exprimat "profundul respect pentru comunitatea musulmană". L-a lăudat pe regele Abdullah pentru eforturile de "promovare a unei mai bune înţelegeri a virtuţilor proclamate de islamism". Referindu-se la "Mesajul de la Amman" şi la "Mesajul Interreligios de la Amman", amândouă ale regelui, Papa a spus că "aceste demne iniţiative au contribuit în mod semnificativ la încurajarea unei alianţe a civilizaţiilor între occident şi lumea musulmană, împotriva predicţiilor celor care considerau că violenţa şi conflictul sunt inevitabile."

Pontiful a lăudat Iordania pentru eforturile de găsire a unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian şi pentru acceptarea refugiaţilor din Irak. Privitor la libertatea religioasă din Iordania, Sfântul Părinte a amintit că ea este "un drept uman fundamental". A spus apoi că speră şi se roagă ca "respectul pentru drepturile inalienabile şi demnitatea fiecărui om să fie tot mai mult afirmate şi apărare, nu doar în Orientul Mijlociu, ci în toate părţile lumii". Iordania are doar aproximativ 6% creştini, majoritatea fiind greco-ortodocşi. Musulmanii sunniţi reprezintă 92% din populaţie. Papa Benedict şi-a încheiat discursul exprimându-şi speranţa că pelerinajul său, "şi toate iniţiativele care vizează îmbunătăţirea relaţiilor dintre creştini şi musulmani, să ajute la creşterea iubirii în Dumnezeul cel atotputernic şi milostiv, şi în iubirea fraternă pentru semeni." La rândul său, regele Abdullah i-a spus Papei: "Primim cu bucurie angajamentul Dvs de risipire a concepţiilor greşite şi a diviziunilor care au făcut rău relaţiilor dintre creştini şi musulmani."

Sursa

No comments: